هتروژن در سونوگرافی یعنی چه؟
هتروژن در لغت به معنی دیدن بافتی متفاوت در سونوگرافی است. این نواحی ممکن است که کمی روشنتر دیده شوند. تودههای هتروژن تودههایی هستند که هر دو تودههای هیپواکو و هایپواکو را در خود دارند و اصطلاحا بهصورت کاملاً غیر یکنواخت به نظر میآیند. از شایع ترین انواع خوشخیم آن رحم میوماتوز و آدنومیوزیس رحمی است. این خصوصیت ممکن است در کیست های تخمدان دیده شود که لزوم بررسی جدی تری را مطرح میکند.در این مطلب از سایت مرکز رادیولوژی سرو سونوگرافی پستان اصفهان با ما همراه باشید تا توضیحات کاملی درباره هتروژن در سونوگرافی خدمت شما ارائه کنیم.
علت وجود رحم هتروژن
علت دقیق نتیجه رحم هتروژن مشخص نیست؛ اما تحقیقات نشان دادهاند که رخ دادن دلایل زیر در آن نقش دارند:
تغییرات ژنتیکی
گاهی در سلولهای پارانشیمی تغییرات ژنتیکی تحت جهش یا دیگر عوامل تغییر پیدا میکنند و باعث ایجاد میوما میشوند.
ماتریس خارج سلولی
ماتریس خارج سلولی موادی هستند که سلولهای بافتها را مانند سیمان کنار هم نگه میدارند. به دلایلی نامشخص این مواد در فیبرومها افزایش پیدا میکنند و همچنین فاکتورهای رشد را نیز در خود ذخیره میکنند.
تاثیر هورمونها
هورمونهای زنانه از جمله پروژسترون و استروژن در طول هر ماه باعث ضخیم شدن دیواره رحم و جمع شدن خون در آن میشوند و بدن زن را برای بارداری احتمالی آماده میکنند. تحقیقات نشان دادهاند که این هورمونها علاوه بر ضخیم شدن دیواره رحم، در رشد تودههای فیبروزی نیز مؤثر هستند. میومها گیرندههای هورمونهای زنانه فراوانی در سطح خود دارند و علت تأثیرگذاری بالای هورمونها بر آنها نیز همین است.
عوامل دیگر
فیبرومهای رحمی تحت تأثیر عوامل محیطی یا ژنتیکی از تقسیم و تکثیر سلولهای بنیادی موجود در رحم تشکیل میشوند. عوامل شناخته شده دیگری علاوه بر موارد ذکر شده میتوانند تشکیل این تومورها را تحریک کنند که عبارت هستند از:
- شروع قاعدگی در سنین پایین
- چاقی
- کمبود ویتامین
- رژیم غذایی غنی از گوشت قرمز و فقیر از سبزیجات برگی، میوه و لبنیات
- نوشیدن مشروبات الکلی از جمله آبجو
نشانه های رحم هتروژن
همانطور که گفته شد معمولاً این عارضه علامتی به همراه ندارد. در صورتی که تودههای فیبروز رشد کنند یا تعدادشان زیاد شود، میتوانند علائمی داشته باشند. شایعترین این علائم را در زیر نام بردیم:
- خونریزی شدید قاعدگی
- طولانی شدن دوره قاعدگی تا بیش از یک هفته
- فشار یا درد در ناحیه لگن
- تکرر ادرار
- مشکل در تخلیه مثانه
- یبوست
- کمردرد یا پا درد
- رحم هتروژن و بارداری
رحم هیتروژن میتواند باعث تداخل در لانه گزیری جنینی در رحم شده و فرد برای بارداری دچار مشکل شود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
فیبرومهای رحمی عارضهای خطرناک نیستند؛ اما در مواردی ممکن است ناراحتیهایی ایجاد کنند. از مهمترین عوارض آنها میتوان کم خونی شدید و کمبود گلبول قرمز، خونریزیهای شدید هنگام پریود ماهانه و مشکلات مشابه را نام برد. در صورت مشاهده موارد زیر سریعاً به پزشک مراجعه کنید:
- لکه بینی یا خونریزی بین دوره ها
- مشکل در تخلیه مثانه
- درد مستمر در ناحیه لگن
- دوره های قاعدگی بسیار سنگین، طولانی و دردناک
سونوگرافی رحم
سونوگرافی رحم با استفاده از دو روش انجام میشود. نوع روند سونوگرافی انجام شده به دلیل سونوگرافی، وابسته است. جهت فراهم آوردن اطلاعات مورد نیاز برای تشخیص یا درمان، تنها یک روش یا هر دو روش، موردنیاز میباشد.
سونوگرافی واژینال
سونوگرافی واژن از طریق واژن با مثانه خالی انجام میشود. از یک مبدل واژینال که بلند و باریک است و پوششی از جنس پلاستیک یا لاتکس دارد استفاده میشود. مبدل وارد واژن شما میشود که ممکن است این کار کمی ناراحتکننده باشد. تصاویر ساختارها روی صفحه کامپیوتر نشان داده میشوند. این تصاویر برای استفاده پزشک با استفاده از ابزار مختلف ثبت میشود. پس از اتمام مراحل، مبدل برداشته خواهد شد.
سونوگرافی ابدومینال
مادهای ژل مانند روی شکم شما زده میشود. مبدل یا پروب به پوست شما فشار داده میشود و در اطراف ناحیه مورد بررسی حرکت میکند. تصاویر ساختارها روی صفحه کامپیوتر نشان داده میشوند. این تصاویر برای استفاده پزشک با استفاده از ابزار مختلف ثبت میشود.
عوارض سونوگرافی رحم
آزمایش سونوگرافی کمترین خطر را دارد. برخلاف دیگر روشهای عکسبرداری پزشکی مثل رادیوگرافی یا سی تی اسکن ، در سونوگرافی از اشعه استفاده نمیشود.
نتایج رحم هتروژن در سونوگرافی
- این تودهها در تصویر سونوگرافی نشانههایی دارند که چند مورد از آنها را نام میبریم.
تودههایی که بهصورت پراکنده و نامنظم رشد کردهاند.
ممکن است تحت شرایطی سایز اندام تغییر کند. - رشتههایی که به شکل شاخه شاخه (ستارهای شکل) پراکنده هستند.
این تودهها رشد سریعی دارند و حاوی رنگهای خونی هستند.
مرز بین سلولهای خود بافت و توده بهصورت سایه و هاله است و مرز مشخصی ندارد.